Jo teini-ikäiset tottuneet lainaamaan rahaa

Lähes jokainen nuori tai nuori aikuinen on joskus lainannut rahaa kaverilta, uutisoi Suomen Asiakastieto viime keväänä.

Asiakastiedon teettämän TarkkaFyrkka-kyselyn tulosten perusteella 85 prosenttia kyselyyn vastanneista 15 – 24 -vuotiaista oli lainannut joskus rahaa kaverilta. Asiakastiedon mukaan nuoret tottuvat lainaamisen kulttuuriin ottaessaan toisilta pikalainaa heti, kun tarve ilmenee, vaikka kyse onkin vain pienistä 5 – 10 euron summista. Täysi-ikäistymisen jälkeen mahdollisuudet saada lainaa paranevat, ja maksuongelmia voi tulla, jos lainaamisen perusasiat eivät ole hallussa.

Alle 20-vuotiaiden maksuhäiriömerkinnät ovat laskussa, mutta nuorten taloustaitoja pitäisi Asiakastiedon mukaan edelleen kehittää. Noin 5000 alle 20-vuotiaalla on maksuhäiriömerkintä, ja se vaikeuttaa merkittävästi itsenäisen elämän aloittamista vuokra-asunnon hankkimisesta lähtien.

TarkkaFyrkka-kyselyn vastaajat kokivat olevansa vastuullisia rahankäyttäjiä, mutta osa vastaajista tunnisti, että rahaa kuluu päihteisiin tai energiajuomiin enemmän kuin he toivoisivat. Moni vastaaja on myös huomannut itsessään tai kavereissa tuhlaajan piirteitä.

« « Kulutusluottojen käyttö lisääntyi | Trustbuddy meni konkurssiin » »